Bahan2nya
4 keping ayam tak bertulang.
1 inch halia
3 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 sudu biji ketumbar
1/2 sudu teh jintan manis
1 sudu teh herba rosemary kering
Garam & Gula secukup rasa
Bahan2 di atas ditumbuk halus, di gaulkan pada ayam dan di perap 3jam atau lebih.
Minyak di gaulkan pada ayam yang berempah
Cara2nya
Panaskan kuali (ada jalur), letakan ayam yang sudah di perap selama 3
jam. Panggang selama 8mins dan balikan dan panggang 8mins lagi. Gunakan
garfu untuk cocok2 pada bahagian yang tebal supaya isi nya masak rata2.
Untuk sos cendawan nya
Bahan2nya
350gm cendawan butang di hiris2
1 biji bawang besar di potong dadu
4 ulas bawang putih di cincang kecil
2 sudu besar mentega
Garam secukup rasa
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 cawan whipped cream
Minyak canola/zaitun untuk menumis
Cara2nya
Panaskan minyak di kuali, letak bawang besar dan putih, goreng hingga
bawang nya lembut, letakan cendawan hiris dan gaulkan rata. Letakan
mentega dan lada hitam. Gaulkan hingga cendawan nya masak. Tutupkan api
bila cendawan nya kelihatan coklat muda dan lembut. Ia boleh di jadikan
inti untuk sandwich, letakan krim whipped cream/susu untuk menjadikan
sos mushroom berkuah untuk ayam/daging panggang anda.